Nieuws over activiteiten uit het Vondelpark

Activiteiten in het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Activiteitenniews


Komt er een BBQ Verbod?

Reiger eet een hapje met de BBQ mee

Vondelpark: 21 januari 2017, update op 20170127

Laatste nieuws: De gemeenteraad heeft nu definitief besloten om vanaf deze zomer een algeheel barbecueverbod in te stellen.

Een tijdje geleden, op 11 januari, bleek tijdens een bestuurscommissievergadering in stadsdeel Zuid dat een meerderheid achter het barbecueverbod in het Vondelpark staat. Alleen GroenLinks en D66 zijn tegen een verbod.

De redactie van hetVondelpark.net is uitermate verbaasd over dit besluit. Sinds 2008 wordt er al gebarbecued in het park, en al die tijd heerste er een sfeer van anarchie. Eerst was de barbecue overal in het park toegestaan, en toen dit uit de hand liep, stelde het stadsdeel enkele veldjes vast waar nog gebraden mocht worden. In de loop van de jaren werden de BBQ-veldjes steeds gewisseld, en de regels verscherpt. De regels werden niet duidelijk aangegeven en van enige handhaving was geen sprake. Verwarring alom bij de recreatieve BBQ-er, en nu blijkt dat het stadsdeel na jaren van falend beleid de schuld bij de recreant legt door dan maar een algeheel verbod in te stellen.

In 2013 kwam er een hoogtepunt in de irritaties van de bezoekers. Er was een BBQ-veldje aangewezen bij de Amstelveenseweg, nadat een ander veldje die te dicht lag bij de huizen van Zuid na bewonersprotest was gesloten. Nu hadden de bewoners van West last van de rook, maar daar had Stadsdeel Zuid geen bericht aan. Ook de Vrienden van het Vondelpark hielden zich in deze crisis afzijdig. Het was een goede kans geweest om toen al het BBQ-en te verbieden, maar een oplossing werd gevonden door het BBQ-veldje te verplaatsen naar het midden van het park. Bijna de hele raad stond achter het gebruik van de barbecue in het Vondelpark. Lees het artikel uit 2013: BBQ Zig-zag Beleid wordt Voortgezet.

Vorig jaar brak er een crisis uit bij de Vrienden van het Vondelpark toen een lid van het bestuur op eigen initiatief een brief naar het Parool stuurde waarin gesteld werd dat het BBQ-en in het park vanwege de overlast maar verboden moest worden. Bij de laatste bestuurscommissievergadering sprak de voorzitter van de Vrienden zich plotseling zich toch uit voor een BBQ-verbod, en nu opeens volgt de raad deze mening.

Ook schijnt er een notitie te zijn waarin staat dat als het verbod niet doorgaat, dit 4 euroton per jaar gaat kosten voor herstel van schade en handhaving. Volgens hetVondelpark.net is dit bedrag overdreven. Uit eigen observatie weten wij dat de zogenaamde overlast grotendeels komt van onwetendheid over de regels. In het artikel Onrust over Barbecues schreven wij al eerder over het zig-zag beleid van Zuid en de Vrienden van het Vondelpark, en stelden wij een concreet voorstel op om de overlast op te lossen.
Politici, lees dit artikel en neem dan een wijs besluit.

Lees meer...

Komt naar de Sint Maartenoptocht

Het orkest van Toeters en Bellen

Vondelpark: 4 november 2016

Ook dit jaar wordt er op 11 november een Sint Maartenoptocht gehouden.

De kinderen verzamelen om 18 uur bij de ingang Koninginneweg (het oude Stadsdeelkantoor), en lopen dan een rondje door het duistere Vondelpark. Aankomst ik op dezelfde plek.

Neem je vrolijk gekleurde lampion mee, en vergeet ook je zangbundel niet!

Voor de muzikale omlijsting zorgt ook dit jaar weer het straatorkest Toeters en Bellen.

Organisatie is ook dit jaar in handen van de Werkgroep Jeugd Concertgebouw en Vondelparkbuurt.

Lees meer...

JCI Vondelpark Open

Vondelpark Open

Vondelpark: 9 juni 2016

Het bestuur van JCI Vondelpark Open informeert dat vrijdag, 10 juni 2016 voor de 22ste keer het jaarlijkse JCI Vondelpark Open wordt georganiseerd. Een golftoernooi in, door en voor het Vondelpark. De opbrengst van dit toernooi komt volledig ten goede aan Stichting Hart voor het Vondelpark voor verbetering en behoud van het Vondelpark.

Het toernooi is van 7 tot 12 uur, en dan zijn sommige velden minder goed beschikbaar voor het spel.

In deze tijd wordt u door onze Marshals gewezen op overvliegende golfballen en overstekende golfteams.

Voor meer informatie lees http://www.jcivondelparkopen.nl

Noot van de redactie: Wij staan achter dit toernooi. Er wordt gebruik gemaakt van zachtere balletjes, en er worden geen bunkers aangelegd. Wel af en toe een gaatje in het gras, want daar moet het balletje in. Wij hopen echter wel dat dat geld nu eens aan iets goeds besteed gaat worden. Het vervangen van de sierlijke klassieke banken door dat Anton-Pieck-model is weggegooid geld. Velen verlangen naar herstel van het snoephuisje

Lees meer...

Onrust Over De Barbecues

Rommel na BBQ feest bij afwezigheid vuilcontainer

Vondelpark: 20 mei 2016

Je kunt het al een traditie noemen: Ieder voorjaar laait de verontwaardiging weer op over de rommel die de eerste picknickers in het Vondelpark achterlaten. En dus ook dit jaar weer. De paar dagen mooi weer die we gehad hebben ging gepaard met een grote hoeveelheid achtergelaten afval (zie foto, gemaakt op een plek waar geen afvalcontainer te zien was), en de schade aan het gras veroorzaakt door de barbecues. Plotseling maken de Vrienden van het Vondelpark zich ook druk over de schade die de barbecue-ende parkbezoekers aanrichten. Vorig jaar dreigde ze al hun steun aan het 'BBQ-experiment' te stoppen, en nu zetten ze er definitief een punt achter. In de raad van Stadsdeel Zuid vinden ze de VVD (de partij van Law&order) achter hun standpunt, maar D66 (de partij van de Parkpret) ziet niets in een verbod. Met een recent uitgegeven persbericht hopen de Vrienden een BBQ-verbod af te dwingen (helaas niet zichtbaar op hun website).


Hoe groot is de schade werkelijk?

Lees meer...

De Koudste Koningsdag Ooit

Tijdens de regen ging het zakendoen gewoon door

Vondelpark: 28 april 2016

Maar toch was het weer een stuk beter dan voorspeld. De weersverwachting zinspeelde op een witte Koningsdag, het was inderdaad erg koud maar gelukkig viel er maar een enkel regenbuitje.

Het mocht de pret bij de kinderen niet drukken want er werd volop gehandeld in uitgedragen kleren, afgedaan speelgoed. Verse koffie, zelfgebakken koekjes en snoep. De muzieklessen van afgelopen jaar werden omgezet in klinkklare munt. En ook de gebruikelijke spelletjes zoals de zwiepzoen en de plettomaat zag je overal. Breakdansertjes lapten de wetten van de zwaartekracht aan hun sneakers.

Pas rond het middaguur werd het echt druk, en om 3 uur was het eigenlijk al afgelopen. De kinderen gingen voldaan naar huis -hun zakken gevuld met muntjes. Alleen de schoonmakers waren teleurgesteld, er was haast geen rommel achtergebleven.

Lees meer...

Meer Activiteitennieuws artikelen in de complete index